9801311

خسارات ملی ناشی از عدم تبدیل نیروگاه‌های گازی به سیکل ترکیبی(بررسی موردی نیروگاه خرمشهر)

برنامه‌های محوری نیرو برای سال ۹۸

قرار است افزایش ۴۴۰۰ مگاواتی ظرفیت نیرو

خسارات ملی ناشی از عدم تبدیل نیروگاه‌های گازی به سیکل ترکیبی(بررسی موردی نیروگاه خرمشهر)

احداث نیروگاه‌های گازی در سال های اخیر به صورت بی رویه و افسار گسیخته بدون اجرای بخش بخار و بازیافت حرارت دود خروجی، خسارات جبران ناپذیری را به کشور تحمیل کرده است.

 به ازای مصرف یک واحد سوخت در نیروگاه های گازی ۷۰ درصد آن به صورت انرژی حرارتی با دمای بسیار بالا (۵۲۰ درجه سانتی گراد) از اگزوز خارج می شود که علاوه بر آثار زیست محیطی مخرب سبب هدر رفت منابع سوخت های فسیلی می‌شود.

این در حالی است که با بازیافت حرارت دود خروجی از هر دو واحد گازی، می توان انرژی مورد نیاز جهت تولید برق از یک واحد بخار ۱۶۰ مگاواتی را تأمین نمود، بدون آن که هیچ گونه سوخت اضافی مصرف شود. در این صورت با توجه به تکنولوژی نسبتاً قدیمی واحدهای گازی موجود در کشور، راندمان بلوک سیکل ترکیبی به ۴۵ درصد می رسد. در این حالت سالانه ۳۰۰ میلیون مترمکعب گاز طبیعی در مصرف سوخت هر بلوک نیروگاهی صرفه جویی خواهد شد. با در نظر گرفتن قیمت گاز صادراتی به میزان ۲۰ سنت/دلار میزان سوخت صرفه جویی شده ۶۰ میلیون دلار در سال خواهد بود. همچنین از انتشار ۷۲۰ هزار تن گازهای گلخانه ای جلوگیری به عمل می آید. در نیروگاه خرمشهر از نیروگاه های تحت مالکیت شرکت صنایع برق و انرژی صبا، از سال ۱۳۹۱ امکان بهره­برداری بخش بخار ۳ واحد به ظرفیت هر واحد ۱۶۰ مگاوات و در مجموع ۴۸۰ مگاوات وجود داشته است ولی به دلایل ذیل سیکل ترکیبی نمودن نیروگاه خرمشهر محقق نگردیده است:

دریافت تسهیلات جهت احداث بخش بخار نیروگاه منوط به تسویه وام بخش گازی نیروگاه می‌باشد. این در حالی است که پرداخت اقساط وام ارزی (وام صندوق توسعه) مرتبط با بخش گازی نیروگاه به دلیل عدم دریافت مطالبات ریالی فروش برق از وزارت نیرو مربوط به سال­های ۹۱ تاکنون امکان پذیر نبوده است. عدم پاسخ مجموعه وزارت نیرو به استعلام بانک عامل در ارتباط با خرید تضمینی برق (ECA) بخش بخار، علی­رغم آمادگی و موافقت اصولی صندوق توسعه ملی جهت پرداخت وام مربوط به اجرای کل بخش بخار.

عدم توجیه اقتصادی احداث بخش بخار پس از تکمیل بخش گاز نیروگاه: نرخ بسیار پایین گاز مصرفی نیروگاه ها و همچنین بهای کم برق تولیدی از یک سو و حجم سرمایه گذاری بالای بخش بخار در مقایسه با بخش گازی نیروگاه از سوی دیگر باعث عدم توجیه اقتصادی احداث بخش بخار می­شود. لذا بنگاه‌های اقتصادی پس از احداث بخش گازی دیگر رغبتی به احداث بخش بخار نخواهد داشت.

به دلایل ذکر شده در بالا احداث ۳ واحد سیکل ترکیبی نیروگاه خرمشهر از سال ۱۳۹۱ به مدت ۷ سال به تأخیر افتاده است. این تأخیر باعث هدر رفت سوخت گاز به ارزش یک میلیارد و ۲۶۰ میلیون دلار و تولید ۱۵ میلیون تن گاز گلخانه‌ای شده است. این در حالی است که همچنان به دلیل عدم حمایت وزارت نیرو از احداث بخش بخار نیروگاه خرمشهر، تأمین اعتبار مرتبط با شروع عملیات اجرایی این پروژه تا پایان سال ۹۸ محتمل به نظر نمی­رسد. حال نگاهی به وضعیت موجود در کشور بیاندازیم. با توجه به آمار منتشر شده توسط وزارت نیرو هم اکنون ۱۰۴ واحد گازی منفرد در کشور وجود دارد که قابلیت تبدیل به سیکل ترکیبی با احداث ۵۲ واحد جدید بخش بخار را دارا است. با احداث این واحدها بدون مصرف هیچ گونه سوخت اضافی، امکان افزودن ۸۴۷۳ مگاوات به ظرفیت شبکه برق کشور وجود دارد که سالانه ۳ میلیارد دلار برای کشور صرفه جویی ارزی ایجاد خواهد کرد. با در نظر گرفتن عمر میانگین ۷ ساله این نیروگاه ها می‌توان برآورد کرد که طی این سال ها حداقل ۲۲ میلیارد دلار سرمایه کشور به دلیل عدم مدیریت صحیح دود و از اگزوز نیروگاه های گازی به هوا رفته که ارمغان آن تولید ۲۶۳ میلیون تن گازهای گلخانه‌ای است.

در انتها ذکر این نکته لازم است که هنوز هم برای انجام این امر دیر نبوده و هر لحظه می­توان در جهت حفظ منافع ملی و فراملی اقدام کرد. امید است با رفع موانع پیش روی، به زودی شاهد بهره‌برداری از بخش بخار نیروگاه های سیکل ترکیبی کشور باشیم تا هم از هدر رفت منابع با ارزش ملی که سهم ملت عزیز و نسل‌های آینده است جلوگیری شود و هم از تبعات ناشی از انتشار گازهای گلخانه‌ای و تغییرات شدید اقلیمی کاسته شود.

منابع: گروه برق و انرژی صبا/دنیای اقتصاد

گاه‌های حرارتی کشور، تامین آب شرب پایدار برای یک هزار و ۹۵۰ روستای کشور و بهره‌برداری از ۳۲ واحد تصفیه‌خانه آب و فاضلاب اجرا شود.

در سال ۹۷ جمع سرمایه‌گذاری در صنعت آب وبرق از محل منابع عمومی، فاینانس دولتی و سرمایه‌گذاری بخش‌‌خصوصی ۱۶ هزار و ۲۰۶ میلیارد تومان بوده است و طی این مدت یک هزار و ۵۱۱ روستا با جمعیت ۱٫۱۷ میلیون نفر از آب شرب سالم و پایدار بهره‌مند شده‌اند. سال گذشته ۹ تصفیه‌خانه و سامانه نمک‌زدایی نیز به ظرفیت حدود ۱۸۳ هزار مترمکعب در شبانه‌روز با قابلیت تامین آب برای ۹۱۳ هزار نفر به اتمام رسیده و تعداد ۳۱ تصفیه‌خانه فاضلاب به ظرفیت حدود ۲۹۰هزار مترمکعب در شبانه‌روز با قابلیت تصفیه فاضلاب ۱٫۵ میلیون نفر تکمیل شده است. در سال ۹۷ حدود ۵۶ هزار هکتار شبکه‌های اصلی آبیاری و زهکشی به بهره‌برداری رسیده و با افتتاح سدهای مخزنی جدید بیش از ۱٫۱ میلیارد مترمکعب آب نیز مهار شده است. همچنین در سال گذشته هشت واحد جدید نیروگاهی به ظرفیت یک هزار و ۶۵ مگاوات و نیز ارتقای توان تولیدی نیروگاه‌های حرارتی موجود به میزان ۱۵۰ مگاوات به بهره‌برداری رسید که براین اساس جمعا یک هزار و ۲۱۵ مگاوات به ظرفیت نیروگاه‌های حرارتی کشور در سال ۹۷ افزوده شده است.

بهره‌برداری ۲۰ واحد نیروگاه خورشیدی به ظرفیت ۱۲۶ مگاوات نیز بخش دیگری از اقدامات شاخص صنعت آب و برق در سال گذشته بوده است. در سال ۹۸ نیز قرار است آب شرب و پایدار برای یک هزار و ۹۵۰ روستای کشور با جمعیت ۱٫۲۱ میلیون نفر تامین شود. همچنین در سال‌جاری ۱۱ واحد تصفیه‌خانه آب به ظرفیت حدود یک میلیون و ۲۶۷ هزار مترمکعب در شبانه‌روز با قابلیت تامین آب ۶٫۳ میلیون نفر و ۲۱ تصفیه‌خانه فاضلاب به ظرفیت حدود ۵۱۹ هزار مترمکعب در شبانه‌روز با قابلیت تصفیه فاضلاب حدود ۳میلیون نفر تکمیل و افتتاح خواهد شد. براساس برنامه‌ریزی صورت گرفته در سال‌جاری ۲۲ واحد نیروگاه به ظرفیت سه هزار و ۹۳۳ مگاوات به بهره‌برداری خواهد رسید و ارتقای توان تولید و ارتقای نیروگاه به میزان ۴۶۱ مگاوات در دستور کار قرار گرفته است که براین اساس در سال ۹۸ چهار هزار و ۳۹۴ مگاوات به ظرفیت نیروگاه‌های حرارتی کشور افزوده خواهد شد. براساس پیش‌بینی صورت گرفته امسال حدود ۲۰۰ مگاوات نیروگاه خورشیدی جدید نیز وارد مدار خواهد شد.

 

 








منبع: پایگاه اطلاع‌رسانی وزارت نیرو(پاون)

مطالب اخیر