9708142

صنعت برق ۸ برابر صنایع دیگر توان ایجاد ارزش افزوده دارد/ انرژی محور توسعه است

صنعت برق ۸ برابر صنایع دیگر توان ایجاد ارزش افزوده دارد/ انرژی محور توسعه است

نایب رئیس هیات مدیره سندیکای صنعت برق با اشاره به اینکه صادرات صنعت برق از ظرفیت بزرگی برای توسعه اقتصادی کشور برخوردار است، عنوان کرد: صنعت برق هشت برابر متوسط صنعت امکان ایجاد ارزش افزوده دارد.

 

پیام باقری در نشست بررسی چالش ها و راهکارهای تحقق اهداف صادراتی صنعت برق کشور گفت: آمارهای صادرات غیرنفتی نشان می دهد که صادرات صنعت برق در بخش های مختلف از جمله تجهیزات، خدمات و توزیع برق از توان بالایی برخوردار است.

وی ادامه داد: نکته مهم این است که باید رویکرد صادرات را تغییر دهیم، چراکه امروز صادرات غیرنفتی کشور، خام فروشی شده است و باید توجه بیشتری به صنایعی داشت که ارزش افزوده بیشتری ایجاد می‌کنند.

باقری با بیان اینکه انرژی محور توسعه است، افزود: اکنون این انرژی در اختیار صنایعی قرار می گیرد که مواد خام صادر می‌کنند و بیشترین مشکل به این باز می گردد که قیمت انرژی در کشور پایین است و کمک می‌کند که صنایع به جای تولید برای ارزش افزوده به خام فروشی روی بیاورد و به ظاهر صادرات کشور موفق عمل می‌کند.

این عضو هیات مدیره سندیکای صنعت برق تصریح کرد: طی دهه های ۷۰ و ۸۰ ظرفیت های بسیار خوبی در زمینه صادرات تجهیزت برق فراهم شده که وزارت نیرو سهم عمده ای در آن داشته است و امروز باید به سمت صادرات سوق داده شود.

به گفته وی یکی از راهکارهای عبور از شرایط سخت کنونی حرکت به سمت صادرات است اما قیمت تمام شده تجهیزات صادراتی برای فعالان این حوزه بالاست و سهم تجهیزات و خدمات اندک است. قیمت بالا سبب شده است که فعالان حوزه صادرات خدمات فنی و مهندسی تنها از ۱۰ درصد ظرفیت داخلی تجهیزات استفاده کنند.

باقری دلایل این قیمت های بالا را افزایش قیمت نهاده‌های تولید دانست و گفت: تسهیلات گران و سرمایه‌های در گردشی که بنگاه ها برای حیات خود به نیاز دارند، شرایط را برای انها سخت کرده است.

وی تصریح کرد: صنایع بالادستی به دلیل ارزان بودن انرژی تمایل به سمت صادرات دارند تا اینکه به کمک صنایع داخلی و پایین دست بیایند که رسالت اصلی انها است و به دلیل معافیت های مالیاتی که وجود دارد تمایل به صادرات در انها بیشتر دیده می شود.

باقری عنوان کرد: در بخش صادرات خدمات نیز با افول نسبت به سالهای گذشته مواجه هستیم و دلیل اصلی این است که حوزه صادرات زنجیره ای است و باید همه با هم همکاری کنند. به عنوان مثال راه اندازی نیروگاه در خارج از کشور نیازمند کمک های بانکی هستند که با توجه به تحریم ها مشکلات عمده ای در این زمینه وجود دارد.

به گفته وی کشورهای همسایه ایران در سال گذشته ۳۰۰ میلیارد دلار واردات داشتند و سهم ما از این میزان ۱۳٫۵ میلیارد دلار بوده که می توان به این موضوع پرداخت چراکه این سهم بسیار کم بوده است.

باقری تاکید کرد: در بحث انرژی تمام خصوصیات را برای تبدیل شدن به هاب منطقه داریم و که نیازمند کمک بخش خصوصی و دولت است.

وی همچنین به چالش های بخش خصوصی برق پرداخت و گفت: ریسک بالای خریداران به دلیل روابط سیاسی، ضعف مالی کشورهای در حال توسعه و بازارهای هدف ایران، ضعف اطلاعات بازار، ضعف در قدرت رقابت پذیری شرکت های صادرات، رقابت های مخرب شرکت ها در بازار هدف که این مشکل داخلی است و باید برای آن فکر کنیم.

باقری ادامه داد: ضعف خدمات بانکی و بیمه ای برون مرزی، ضعف در تامین مالی پروژه های برون مرزی، ضعف در نظام یکپارچه حکمرانی صادرات و ضعف در دیپلماسی اقتصادی از جمله چالش‌های ما در کشور است.

 

منبع: خبرگزاری ایسنا

 

 

مطالب اخیر