تمرکز بر ظرفیت‌های بازار سرمایه برای رفع ناترازی مالی صنعت برق

در جریان نشست خبری سندیکای صنعت برق‌، دکتر جعفر جولا نائب رییس هیأت‌مدیره سندیکای صنعت برق و رئیس هیأت‌مدیره بورس انرژی ایران ، ناترازی مالی را اصلی‌ترین چالش صنعت برق برشمرد و گفت: استمرار این ناترازی در طول سال‌های اخیر به ایجاد ناترازی‌های جدی در بخش تولید و توزیع منجر شده است. به همین دلیل در دورۀ هشتم هیأت مدیره سندیکا تلاش کرده‌ایم به صورت جدی در ارائه راهکارهای اجرایی برای رفع مشکلات اقتصادی برق و ایجاد شریان‌های جدید مالی در این صنعت مشارکت نموده و پیشنهاداتی برای تسویه مطالبات اعضا ارائه دهیم.

نایب رئیس هیأت‌مدیره سندیکای صنعت برق از ایفای نقش پررنگ سندیکا در انتشار و تخصیص ۱۵ همت اسناد خزانه در سال ۱۴۰۱ و ۳۰ همت در سال ۱۴۰۲ خبر داد و تصریح کرد: همچنین سندیکا همواره تلاش کرده پیشنهاداتی را به منظور استفاده از ظرفیت‌های بازار سرمایه جهت رفع بخشی از ناترازی مالی صنعت برق ارائه نماید و متناسب با آن امکان استفاده از ابزارهای مالی جدیدی که در بازار سرمایه ایجاد شده را برای شرکت‌های عضو تسهیل کند.

وی بورس انرژی را یکی از مهم‌ترین راهبردهای حل مسئله ناترازی مالی صنعت برق از مسیر بازار سرمایه دانست و تاکید کرد: خوشبختانه با تغییر رویکردهای وزارت نیرو آمار معاملات برق در بورس انرژی به طور بی‌سابقه‌ای افزایش پیدا کرده است. به‌طوری که حجم این معاملات در شش ماهه نخست امسال در سه سطح فیزیکی، سلف و سبز به عدد ۷۸ میلیاردکیلووات‌ساعت رسیده، این در حالیست که این رقم در شش ماهه نخست سال گذشته بالغ بر ۲ میلیاردکیلووات‌ساعت بوده است. به علاوه آمار نشان می‌دهد که ارزش معاملات برق در بورس انرژی در نیمه نخست سال ۱۴۰۲ حدود ۶۰۶ میلیاردتومان بوده که این رقم در شش ماهه نخست امسال به بیش از ۱۱ هزار میلیاردتومان رسیده است.

رئیس هیأت‌مدیره بورس انرژی با بیان اینکه بخشی از معاملات بورس با توجه به بودجه در نظر گرفته شده برای شرکت‌های توزیع از ابتدای امسال به بورس منتقل شد، اظهار داشت: یکی از مهم‌ترین مطالبات بخش خصوصی در سندیکای صنعت برق و سندیکای شرکت‌های تولیدکننده برق، انجام معاملات برق در بستر بورس انرژی با قیمت عادلانه است. چرا که صرفاً تنها از این مسیر رفع ناترازی مالی و بازگشت سرمایه‌ها به صنعت برق وجود امکان‌پذیر خواهد بود.

وی در ادامه خاطرنشان کرد: اصلاح فرایندهای اقتصادی، بازبینی روش‌های تأمین مالی و سرمایه‌گذاری و تجارت برق، راه‌اندازی تابلوهای جدید در بورس انرژی به منظور منصفانه شدن قیمت برق و در نهایت اصلاح روش‌های قیمت‌گذاری برق از مهم‌ترین الزامات اصلاح اقتصاد برق هستند. در همین راستا البته اقدامات جدی برای راه‌اندازی تابلوی برق‌آزاد به منظور عرضه برق نیروگاه‌های مقیاس کوچک انجام شده که امیدواریم به حل مشکلات مالی فعالان این حوزه کمک کند.

نایب رئیس هیأت‌مدیره سندیکای صنعت برق ایران با تاکید بر اینکه تاکنون در صنعت برق، سرمایه به عنوان یک الزام جدی در جایگاه اصلی‌اش قرار نگرفته، گفت: هنوز عمده سیاست‌های دولت برای رفع ناترازی‌ها بر طرف تقاضا و مدیریت مصرف و خاموشی متمرکز است که یک راهبرد کوتاه‌مدت محسوب می‌شود، این درحالیست که ما نیازمند توسعه زیرساختی بخش عرضه هستیم. افزایش توان تولید و به تناسب آن توسعه زیرساخت‌های انتقال و توزیع زمانی امکان‌پذیر است که دولت به سرکوب اقتصاد برق پایان دهد.

منبع: سایت سندیکای صنعت‌برق ایران