پرچمداران انقلاب انرژیهای تجدیدپذیر
بر اساس گزارش آژانس بینالمللی انرژی (IEA)، افت شدید هزینهها و حمایتهای صورتگرفته از طریق سیاستهای اصلاحی، راه را برای تداوم رشد بخش انرژیهای تجدیدپذیر گشوده است.
آژانس بینالمللی انرژی(IEA) در آخرین گزارش خود در مورد انرژیهای تجدیدپذیر ضمن اعلام این موضوع، سه بازار دارای بیشترین رشد در حوزه انرژیهای تجدیدپذیر جهان را معرفی کرده است.
بر این اساس، شکستهشدن رکورد عملکرد انرژیهای تجدیدپذیر در سال ۲۰۱۶، بسترساز تحقق پیشبینی این سازمان برای سال ۲۰۲۲ شده است. آژانس بینالمللی انرژی پیشبینی کرده است که از سال ۲۰۱۶ تا سال ۲۰۲۲ ظرفیت انرژیهای تجدیدپذیر تا ۴۳ درصد یا بیش از ۹۲۰ گیگاوات افزایش خواهد یافت. بر اساس این پیشبینی، تا سال ۲۰۲۲، انرژی خورشیدی همچنان بخش اعظم انرژیهای تجدیدپذیر را به خود اختصاص خواهد داد و همچنان بازار انرژیهای تجدیدپذیر را تحت سیطره خود خواهد داشت و طی ۴ سال آینده برق بسیار بیشتری نسبت به انرژیهای بادی و آبی تولید خواهد کرد.
مجمع جهانی اقتصاد در گزارشی که از پیشبینی این سازمان منتشر کرده آورده است: اگر بخواهیم سه کشور پیشتاز در زمینه انرژیهای تجدیدپذیر را معرفی کنیم، بیتردید چین پیشتازی بیرقیب در رشد انرژیهای تجدیدپذیر محسوب میشود و تا سال ۲۰۲۲ بیش از ۴۰ درصد کل ترکیب انرژیهای پاک جهان به این کشور اختصاص خواهد یافت. دلیل این پیشتازی، دستیابی به اهداف مختلف ظرفیتی و پاسخگویی به نگرانیها در زمینه آلودگی هوای این کشور است. چین هم اکنون موفق شده است به اهداف سال ۲۰۲۰ خود در زمینه تولید پنلهای خورشیدی دست یابد و آژانس بینالمللی انرژی پیشبینی میکند که اهداف سال ۲۰۲۲ چین در حوزه انرژیهای بادی نیز تا سال ۲۰۱۹ محقق خواهند شد. چین همچنین در زمینه انرژیهای زیستی همچون انرژیهای آبی مورد استفاده برای برق و حرارت و خودروهای برقی بزرگترین بازار جهانی محسوب میشود.
بر این اساس، آمریکا دومین بازار دارای بیشترین رشد جهان در حوزه انرژیهای تجدیدپذیر است، جایگاهی که به واسطه تصمیمات ناگهانی دونالد ترامپ، رئیسجمهوری این کشور در زمینه اصلاحات نظام مالیاتی، تجارت بینالملل و سیاستهای حوزه انرژی، در خطر قرار دارد.
سومین جایگاه اما به هندوستان تعلق دارد که بنا به پیشبینی سازمان بینالمللی انرژی موفق خواهد شد در رشد انرژیهای تجدیدپذیر اتحادیه اروپا را کنار زند. بر اساس این پیشبینی، انتظار میرود تا سال ۲۰۲۲ ظرفیت تولید انرژیهای تجدیدپذیر در هندوستان تا بیش از دو برابر افزایش یابد. انرژیهای خورشیدی و بادی ۹۰ درصد رشد ظرفیت هندوستان را بر دوش خواهند کشید. این رشد حاصل مزایده قراردادهای توسعه ظرفیت تولید انرژی است که منجر به دستیابی به پایینترین قیمتها در این دو حوزه شده است. هندوستان همچنین توانسته است کیفیت تکنولوژیهای خود را بهبود بخشد و مشکلات مالی تاسیسات خود را حل کند. به دلیل این دستاوردها انتظار میرود از هم اکنون تا سال ۲۰۲۲، رشد هندوستان در زمینه انرژیهای تجدیدپذیر از رشد اتحادیه اروپا سبقت گیرد. افت تقاضا و فقدان شفافیت در زمینه ظرفیت تولید ضمن آنکه نااطمینانیها در مورد رشد حوزه یورو در این حوزه تا سال ۲۰۲۰ را روزافزون کرده، موجب شده است که هماکنون رشد انرژیهای تجدیدپذیر اتحادیه اروپا ۴۰ درصد کمتر از میانگین آن بین سالهای ۲۰۱۱ تا ۲۰۱۶ باشد. بر این اساس، اما چشمانداز وضعیت هریک از کشورهای اتحادیه اروپا در زمینه انرژیهای تجدیدپذیر بهتر است.
منبع: روزنامه دنیای اقتصاد