تعرفه فروش برق ۵۰ درصد قیمت تمام شده تولید آن است/ امضای قرارداد دو ساله در بخش برق با عراق
اکنون قیمت تعرفه فروش برق ما به طور متوسط بدون احتساب هزینه سوخت مصرفی نیروگاهها، حدود ۵۰ درصد قیمت تمام شده است.
اردکانیان ظرفیت اسمی تولید برق در کشور را ۸۳ هزار و ۳۵۰ مگاوات اعلام کرد و درباره اختلاف ظرفیت تولید و میزان مصرف گفت: از این رقم، حدود ۷۰ هزار مگاوات نیروگاههای حرارتی هستند. این نیروگاههای حرارتی گازی به ازای افزایش هر یک درجه سانتیگراد دمای بالای ۱۵ درجه ، حدود هفت دهم درصد و به ازای هر صد متر ارتفاع از سطح دریا هم یک درصد افت توان تولید دارند.
وی نمونه داد: ظرفیت اسمی یک نیروگاه گازی ۱۶۰ مگاواتی در تهران در تابستان با دمای ۴۰ درجه سانتیگراد و ارتفاع ۱۳۰۰ متر از سطح دریا بیش از ۳۰٫۵ درصد کاهش پیدا می کند و به ۱۱۱ مگاوات میرسد. با در نظر گرفتن تمام موارد موثر در کاهش توان تولید، از ۷۰ هزار مگاوات ظرفیت نصب شده نیروگاههای حرارتی ۴۹ هزار مگاوات ظرفیت عملی است که در دسترس خواهد بود.
اردکانیان گفت: البته ظرفیت برق آبی ها را هم داریم که ظرفیت عملی قابل اتکای این نیروگاهها ۹ هزار مگاوات است که در مجموع با احتساب توان نیروگاههای حرارتی به ۵۸ هزار مگاوات رسیده و به این رقم توان نیروگاه اتمی و نیروگاههای تجدیدپذیر هم اضافه میشود.
اردکانیان گفت: اوج بار ما حداکثر در ماههای گرم سال است. ما برای این که همه این واحدها را در این چند ماه گرم در مدار داشته باشیم لازم است در چند ماه سرد و خنک آنها را به تعمیرات نیم ساله و سالیانه ببریم. حدود ۹۰ هزار مگاوات دوره تعمیراتی ما است و برخی واحدها دو بار در این شرایط قرار میگیرند و به همین سبب در فصل سرد ظرفیت در مدار ما بسیار بسیار کم است.
وزیر نیرو گفت: بر اساس آنچه در تبصره۱۴ قانون بودجه سال ۹۹ ذکر شده ، میزان کسری بودجه این وزارت خانه حدود ۵ هزار میلیارد تومان است و طبیعتا” با توجه به حساسیت بیشتر موضوع برق در شرایط کرونا باید تلاش خود و مجموعه های همکار در بخش خصوصی را مضاعف کنیم که این که مسایل خدشهای به روند خدماترسانی ایجاد نکند و بتوانیم بدون اختلال سرویس را انجام دهیم.
اردکانیان گفت: اکنون قیمت تعرفه فروش برق ما به طور متوسط بدون احتساب هزینه سوخت مصرفی نیروگاهها، حدود ۵۰ درصد قیمت تمام شده است. سوخت تقریبا” رایگانی در اختیار نیروگاهها قرار میگیرد و رقم بسیار ناچیزی است.
وی افزود: از این نظر هر ساله صنعت برق با یک کسری نقدینگی قابل ملاحظهای روبهرو میشود، منتها بند ۶ قانون حمایت از صنعت برق میگوید سازمان برنامه و بودجه موظف است مابهالتفاوت نرخ تکلیفی فروش را در بودجههای سنواتی پیشبینی و به صنعت برق پرداخت کند که پیشبینیها شده اما بخش پرداخت آن انجام نشده است.
اردکانیان همچنین گفت: از این بابت، صنعت برق، ۴۰ هزار میلیارد تومان از دولت طلبکار است. البته به همین میزان هم ما به همکاران خودمان در بخش خصوصی بدهکاریم.
وی ادامه داد: خوشبختانه نمایندگان مردم در مجلس همراهی خوبی با لوایح دولت در یکی دو سال اخیر داشتند و ساز و کارهایی را برای ما قانونی کردند که گشایشی در کار طلبکاران ما هم ایجاد شده است.
اردکانیان افزود: یعنی امکان تهاتر را برقرار کردند و توانستیم در دو سال گذشته با استفاده از انواع مکانیزمهای تسویه حساب حدود ۱۵ هزار میلیارد تومان از بدهیهایمان را تسویه کنیم و به تولیدکنندگان، سازندگان تجهیزات برقی، پیمانکاران پرداخت کنیم اما هنوز بدهی داریم.
وی گفت: طبیعتا” هر سال به این بدهی اضافه میشود اما بدهکار معتبری هستیم و این گونه نیست که طلبکاران ما پای ما صبر نکنند؛ انشاءالله شرایط هم بهتر میشود و با سرعت بیشتری بدهیهای خودمان را تسویه میکنیم.
وزیر نیرو همچنین درباره سفر اخیر خود به عراق گفت: به لطف سرمایهگذاریهای خوبی که در صنعت برق طی سالهای گذشته شده، کشور ما از امکان تبادل انرژی با همه همسایگانی که با آنها مرز زمینی دارد برخوردار است؛ از گوشه جنوب شرقی، پاکستان، افغانستان، ترکمنستان، آذربایجان، ارمنستان و ترکیه، ما امکان تبادل داریم؛ یعنی هم صادر و هم وارد کنیم.
وی خاطرنشان کرد: با عراق که پارسال موفق شدیم سیستم برق دو کشور را همفاز(سنکرون) کنیم که یک شرایط بسیار خوب و قابل توجهی برای همکاریهای بیشتر در آینده است.
اردکانیان گفت: صادرات برق منبع تامین ارز برای وزارت نیرو است. بخش برق ما سالانه حدود ۱٫۲ میلیارد دلار نیازهای ارزی دارد. این نیازها به معنای تجهیزات لازم، قطعات یدکی و لوازم و چند واحد از نیروگاههاست که بر اساس مصوبات شورای اقتصاد به صورت B.O.T اجرا شده و ما خرید ارزی از آنها داریم. این عددی است که در سال باید تامین کنیم تا چرخ این صنعت بچرخد.
وی افزود: در ارز هم به میزان زیادی متکی به صادرات هستیم و یکی از بزرگترین مشتریهای ما جمهوری عراق است. از سال ۲۰۰۴ میلادی صادرات برق به عراق داریم. البته سه، چهار سال اول به دلیل تجهیزات محدود تبادل که وجود داشته، این رقم، رقم پایینی بوده اما از سال ۲۰۰۸ امکان وسیعی اعم از چندین خط انتقال فراهم و قراردادهای یک ساله از اول ژانویه تا آخر دسامبر برای صادرات برق به عراق امضا شده است.
وی خاطرنشان کرد: یک و نیم سال گذشته توانستیم با وزارت برق عراق برنامهای سه ساله را برای مشارکت در بازسازی و احیای صنعت برق این کشور به امضا برسانیم که بخش خصوصی ما در تعمیرات تجهیزات آسیب دیده و کاهش تلفات انرژی شبکه توزیع آنها فعال شوند و مشارکت کنند که این تلفات اندکی بیش از ۵۰ درصد است.
اردکانیان گفت: ما در سال ۹۸ موفق شدیم برای اولین بار در تاریخ صنعت برق تلفات شبکه توزیع را یک رقمی کنیم و به ۹٫۷۶ درصد برسانیم که این اتفاق بزرگی است.
وی با بیان این که طرحهای متعددی را در برنامه همکاری سه ساله {با عراق} گنجاندیم، اظهار داشت: یکی از آنها، این بود که تا زمانی که نیاز دارند و البته برای ما مقدور باشد صادرات برق به این کشور داشته باشیم. این مربوط به یک و نیم سال پیش است.
اردکانیان یادآوری کرد: اما اتفاقی که امسال رخ داد این بود که در ابتدای سال میلادی آنها از امضای قرارداد برای سال ۲۰۲۰ عذر داشتند و طبیعتا” هم مربوط به موضوع استقرار دولت و ترتیبهای اداری بود که باید داده میشود.
وی یادآوری کرد: مجوزهایی لازم بود که باید از دولت و نخست وزیر میگرفتند اما آن هم که برقرار شد یک مقدار دیگر امضای قرارداد به تعویق افتاد؛ از این نظر که روی قیمت بحث داشتند و گاهی هم در صحبتها و مصاحبهها ذکر میشد که کشورهای دیگر پیشنهادهای دیگری را بهتر از پیشنهاد ایران به عراق دادهاند و چنین بحثهایی در رسانههای مختلف منطقه ذکر میشد.
اردکانیان گفت: نهایتاً ما توانستیم که یک قرارداد دو ساله را برای اولین بار با عراق برای صادرات برق به امضا برسانیم. تعرفه آن هم تعرفهای است که از قبل بوده و تغییری نکرده است.
وزیر نیرو ادامه داد: تقریبا ۵۰ درصد مطالباتمان را از عراق دریافت کردیم و فیالمجلس بین بخشی از شرکتهای بخش خصوصی ما که طلبکار صنعت برق بودند توزیع شد و ۵۰ درصد دوم را هم وزیر دارایی عراق وعده کرده که در آینده نزدیک پرداخت شود.
وزیر نیرو همچنین گفت: بعد از چند سال قطع ارتباط تبادل انرژی با ترکمنستان، دو خط ما برقدار شد و حدود ۲۵۰ مگاوات شروع به خرید برق از این کشور کردیم.
منبع: پایگاه اطلاع رسانی وزارت نیرو (پاون)