تسویه ۱۱هزارمیلیارد تومانی بدهی وزارت نیرو

تسویه ۱۱هزارمیلیارد تومانی بدهی وزارت نیرو

به‌گفته رضا اردکانیان، سال گذشته از قانون بودجه‌ای که تصویب شد، استفاده زیادی شد و حدود ۱۱ هزار میلیارد تومان از بدهی‌های وزارت نیرو با سازوکاری که در قانون بودجه در نظر گرفته شده بود، تسویه شد.

وزیر نیرو در سی‌وچهارمین کنفرانس بین‌المللی برق درخصوص موضوعاتی مانند «تسویه بدهی‌ها»، «افزایش همکاری با کشورهای همسایه»، «قرارداد صادرات برق به عراق» و «داخلی‌‌سازی تجهیزات صنعت برق» سخن به‌ میان آورد.

او در ادامه با بیان اینکه با تسویه این بدهی‌ها توانستیم بین چهار رکن بخش‌خصوصی، وزارت نیرو، بانک‌ها و بانک مرکزی ارتباط برقرار کنیم، اظهار کرد: به‌این‌گونه که بخش‌خصوصی برای بیمه و مالیات، بدهکار بانک و بانک‌ها نیز با بانک مرکزی حساب و کتاب داشتند، از این طریق مبادلاتی برقرار و تبادلات مالی صورت گرفت. به گفته اردکانیان از حدود بیش از ۳۰ هزار میلیارد تومان بدهی وزارت نیرو، ۱۱ هزار میلیارد تومان به این شکل تسویه شد که این مساله فشار را از روی وزارت نیرو و بخش‌خصوصی کاهش داده و موجب شده تا بخش‌خصوصی بتواند فعالیت‌های خود را افزایش دهد. وزیر نیرو اضافه کرد: امیدواریم امسال نمایندگان در مجلس زمانی که لایحه بودجه را بررسی می‌کنند، به این موضوع نیز توجه داشته باشند، چرا که کماکان صنعت برق به‌عنوان یک صنعت زیرساختی نقش مهمی در توسعه کشور دارد.

اردکانیان با تاکید بر این مساله که حدود ۸۳ هزار مگاوات ظرفیت نصب شده در کشور وجود دارد، ادامه داد: این درحالی است که زمانی که این دولت کار خود را آغاز کرد ظرفیت نصب شده صنعت برق ۶۹ هزار مگاوات تخمین زده می‌شد.

وزیر نیرو افزود: از سال ۱۳۹۲ به‌طور متوسط هر سال ۲۲۱۵ مگاوات نیروگاه وارد مدار شده است؛ یعنی در طول این شش سال به‌طور متوسط نسبت به سال‌های قبل از سال ۱۳۹۲، ۲۵ درصد افزایش تولید داشته‌ایم. اردکانیان با اشاره به برنامه‌های آینده وزارت نیرو گفت: اگر منابع اختصاص یابد تا سال ۱۴۰۰ دولت می‌تواند بگوید که به‌طور متوسط نسبت به سال‌های قبل از دولت فعلی ۳۸ درصد در هر سال افزایش تولید صورت گرفته است که این عدد رقم بالایی است. وی تاکید کرد: این درحالی است که اگر مصرف اصلاح نشود، این میزان رشد نیز نمی‌تواند پاسخگوی مصرف باشد، بنابراین باتوجه به اینکه اکنون این ظرفیت را داریم که با افغانستان، جمهوری آذربایجان، ترکمنستان، پاکستان، ارمنستان، ترکیه و عراق تبادل انرژی داشته باشیم، لازم است به موضوع مدیریت مصرف نیز توجه کنیم.وزیر نیرو با بیان اینکه درحال‌حاضر در برخی کشورها در طول سال و در برخی کشورها در بخشی از سال که نیاز به برق دارند، صادرات داریم، اظهار کرد: این یک منبع درآمد است که صنعت برق را می‌تواند سرپا نگه دارد و مردم در همه ساعات شبانه‌روز از این نعمت برخوردار باشند که توجه به این ظرفیت‌ها لزوم توجه به مدیریت مصرف را نشان می‌دهد.

 

 ۱۶ سال است خاموشی برنامه‌ریزی شده نداریم

اردکانیان ادامه داد: پدیده‌ای به‌عنوان بلک‌اوت به معنای فروپاشی صنعت برق و خاموشی بدون برنامه‌ریزی شده در صنعت برق وجود دارد که این اتفاق مختص کشورهای درحال توسعه نیست، چرا که چند ماه گذشته انگلستان، کانادا و حتی کشورهای همسایه ایران همچون آذربایجان و ارمنستان درگیر این مساله شدند، اما اکنون ۱۶ سال است که فروپاشی برق نداشته‌ایم. وی با اشاره به لایحه بودجه سال ۱۳۹۹ گفت: صنعت برق و صنعت آب به میزان زیادی متکی به منابع داخلی است که برای بخش برق ۲۳ هزار میلیارد تومان و برای بخش آب ۶ هزار میلیارد تومان در نظر گرفته شده است و این درحالی است که قانون بودجه علاوه بر مسائل مالی راهکارهای قانونی را ارائه می‌دهد که به‌واسطه آن می‌توانیم اقدامات زیادی را انجام دهیم. وزیر نیرو افزود: امسال همچون سال گذشته تبصره‌ای مبنی بر اینکه از وزارت نیرو خواسته شده که کنتورهای هوشمند را به ویژه برای پرمصرف‌ها به میزان بیشتری تدارک ببیند و در اختیار آنها قرار دهد که این مساله می‌تواند کمک زیادی به ارزیابی‌های وزارت نیرو از میزان مصرف مشترکان کند.وی تصریح کرد: از این حیث لایحه بودجه ۱۳۹۹ با قانون بودجه سال ۱۳۹۸ تفاوت معناداری ندارد و امیدواری ما این است که آنچه از سوی مجلس شورای اسلامی تصویب می‌شود، بیشتر در سازوکار قانونی به ما کمک دهد. اردکانیان درباره وضعیت قیمت تعرفه آب و برق اظهار کرد: تاکنون چیزی که دولت تصویب کرده این است که در سال ۱۳۹۶ به ما ابلاغ کردند که برای سال‌های آتی بیش از ۷ درصد مجاز به افزایش قیمت آب و برق برای کسانی که الگوی مصرف را رعایت می‌کنند، نیستیم. وزیر نیرو درباره آخرین وضعیت صادرات برق به عراق گفت: قراردادهایی که با دولت عراق داریم، مانند همیشه قرارداد سالانه است چراکه بودجه آنها نیز به‌صورت سالانه بسته می‌شوند، اما ما یک سند همکاری سه ساله را برای کمک به صنعت برق عراق در ابعاد مختلف تدوین کردیم که به موضوع صادرات نیز اشاره شده است.

 

 صادرات برق عراق تمدید می‌شود

وی ادامه داد: صادرات برق به عراق تمدید خواهد شد ضمن اینکه طبق برنامه پیش‌بینی شده سیستم برق ایران و عراق سنکرون شده و صنعت برق این دو کشور با یکدیگر در ارتباط است.اردکانیان در بخش دیگری از صحبت‌های خود درباره سی‌وچهارمین کنفرانس برق گفت: یکی از اصلی‌ترین چالش‌های صنعت برق توجه به مدیریت مصرف است، چراکه بیش از ۹۵ درصد از نیازهای تکنولوژی و فناورانه صنعت برق داخل کشور تولید می‌شود و تنها در زمینه مدیریت مصرف نیازمند انجام کارهایی هستیم.وزیر نیرو ادامه داد: با توجه به اینکه یارانه سنگینی درحوزه برق پرداخت می‌شود و فاصله چشمگیری بین قیمت تمام شده و قیمت تدریجی وجود دارد، این یارانه به کشور به‌طور غیرمستقیم فشار وارد می‌کند و هزینه‌های سنگینی را به وزارت نیرو و بخش‌خصوصی که ۶۵ درصد انرژی را تولید می‌کند، تحمیل می‌‌کند، بنابراین ما باید در درجه اول قیمت تمام شده را کاهش دهیم و فاصله بین قیمت تمام شده و تکلیفی را کم کنیم که برای این کار نیز باید در ابتدا برای مردم مشخص کنیم که این یارانه در کجا و چگونه تقسیم می‌شود و تنها از این طریق می‌توانیم در برنامه چند ساله اطمینان پیدا کنیم که به مرور به سمت اصلاح قیمت پیش‌ برویم. رضا اردکانیان با بیان اینکه در شرایطی که نه چندان ثبات در بازار برخی از کشورها وجود ندارد، موفق شدیم برنامه سه ساله‌ای را با همکاری عراق طراحی کنیم، گفت: قرار شده بازسازی این صنعت هرچه زودتر آغاز شود که این مساله در برنامه قرار دارد که در نوامبر ۲۰۱۹ توانستیم برق دو کشور را سنکرون کنیم که این مساله طبق برنامه ادامه دارد.

 

منبع: دنیای‌اقتصاد